Menu Sluiten

De Welsker

Spekkendijk 26

Het U-vormige boerderijcomplex bestaat uit een voorhuis met achterhuis, een varkensschuur met langsdeel, een veeschuur en een veldschuur. De boerderij is al sinds de middeleeuwen belangrijk geweest voor de geschiedenis van de streek. Het is een historische plek met een authentieke uitstraling. Het complex heeft daarom, m.u.v. de veldschuur, de status van rijksmonument.

De T-boerderij is gebouwd in 1825. Het gebouw bestaat uit een aan de linkerzijde onderkelderd voorhuis en een later aangebouwd achterhuis. Het interieur van het voorhuis heeft een 2-beukige indeling met een centrale gang. Aan de linkerzijde bevinden zich boven de opkamer twee slaapvertrekken. Aan de rechterzijde bevindt zich het hoofdvertrek. Rechts hiervan bevindt zich een bijkamer. Aan de linker achterzijde bevindt zich een spoelkeuken. De oppervlakte van het voorhuis is ca. 155 m² en de inhoud is ca. 1.000 m³. Het achterhuis is ingedeeld in een centraal deel met aan beide zijden twee grubstallen. De oppervlakte van het achterhuis is ca. 225 m².

De varkensschuur met aangebouwde langsdeel uit 1933 heeft een L-vormige plattegrond en is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde rode baksteen. Zowel varkensstal als langsdeel tellen één bouwlaag. De varkensschuur heeft een oppervlakte van ca. 170 m².

Dwars gelegen aan de Spekkendijk bevindt zich een houten veeschuur, daterend uit de bouwfase van de boerderij vanaf 1825. De veeschuur heeft een oppervlakte van ca. 140 m². De naast de veeschuur gelegen veldschuur heeft een oppervlakte van ca. 145 m². De houten veldschuur heeft geen monumentale status.

Bron: Funda

Aan de voorgevel, vanaf de weg niet zichtbaar, is de boerderijnaam goed leesbaar boven de voordeur. Die naam is al eeuwenlang aan de boerderij verbonden. Wat er nu staat, is gebouwd in 1825. Maar al in 1356 wordt het Hof te Welschelo vermeld. De bewoners uit die tijd heten dan to Welschell, to Welsel en te Welscher.

Eenmaal per jaar werd er een hofgericht bij de boerderij gehouden, een soort rechtsbijeenkomst. Onder De Welsker vielen pachtboerderijen. De boer van de hofboerderij zorgde ervoor dat de pacht aan de heer van het nabijgelegen Anholt werd afgedragen.

Wat er nu staat, is een hallenhuis, een langgerekt deel met stallen aan weerszijden, het woonhuis staat dwars daarop. Aan de rechterzijde zit een lange aanbouw waarin ooit de varkensstallen zaten.

Opmerkelijk zijn de dichtgemetselde ramen op de eerste verdieping. Volgens de beschrijving van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed houdt dat verband met de in 1812 ingevoerde ‘belasting op raam- en deuropeningen’. Bij het rijksmonument hoort ook de houten veeschuur, die los van de boerderij staat. Die is in dezelfde tijd gebouwd.

Door de dichtgespijkerde ramen is het interieur van de oude boerderij niet te zien. Volgens de beschrijving van de rijksdienst zijn onderdelen van dat interieur ook waardevol.

In de hal en gang in het voorhuis zitten art-nouveautegelvloeren, in de keuken een granieten vloer met zwart siermotief. De grootste kamer heeft een tegelvloer in art-nouveaustijl en een zwarte houten schouw, die aan de binnenzijde betegeld is. In de keuken zit ook nog een koperen waterpomp.

Bron: De Gelderlander

Bewoners

Bevolkingsregister 1825-1829

De Heurne 181

 

Bevolkingsregister 1840-1849

De Heurne 288

Hendrik Jan Bolwark (Dinxperlo, 20-02-1780)
Johanna Margaretha Beenen (Schuttensteen (D), 16-06-1804)

De Heurne - De Welsker

Rijksmonument

Monumentnummer: 514596